معمولاً کسانی که تازه با روش تغذیه طبیعی (خامگیاهخواری) آشنا می شوند اولین سؤالی که با آن رو به رو می شوند این است:
اگر قرار است گوشت نخوریم، شیر و لبنیات نخوریم، تخم مرغ نخوریم، نان نخوریم، پلو و خورشت نخوریم، ماکارونی نخوریم، شیرینی نخوریم، پفک و چیپس و نوشابه نخوریم و خلاصه در یک کلام هیچ گونه غذای حیوانی یا پخته نخوریم، آخر پس چه بخوریم؟!!
در این مطلب قصد دارم چند نوع از غذاهای خامگیاهخواری و طرز تهیه آنها را به شما معرفی کنم تا بدانید در این روش نیز تنوع و انتخاب های بسیار زیادی برای شما وجود دارد. نکته مثبت و بسیار مهم این گونه غذاها این است: علاوه بر این که خوشمزه، مقوی و سالم هستند؛ بر خلاف غذاهای حیوانی و پخته، هیچ گاه باعث بیمار شدن شما نیز نخواهند شد.
البته کتاب ها، سایت ها و فیلم های بسیار زیادی برای تهیه این نوع غذاها وجود دارد، امّا مطالب و روش تهیه غذاهایی که من در اینجا برای شما می نویسم همگی از کتاب "طلای سبز" نوشته خانم مریم ببر حسینی است که انتشارات اُمید مِهر آن را منتشر کرده است.
خانم حسینی از خامگیاهخوارن بسیار با سابقه و با تجربه هستند که فکر می کنم حدود ده سالی باشد با این روش زندگی می کنند. به دوستانی که علاقه مند هستند و مخصوصاً عزیزان تهرانی توصیه می کنم حداقل یک بار هم که شده سری به انجمن و رستوران تغذیه طبیعی خانم حسینی بزنند و غذاهای خوشمزه آنها را امتحان کنند. البته در رستوران آنها کوچکترین اثری از اجاق گاز و پختن نخواهید دید. خودم برای اولین بار همین چند روز پیش (11 اسفند 91) بود که شخصاً به این انجمن رفتم و علاوه بر صحبت و مشورت با سایر دوستان خامگیاهخوارم، غذاهای بسیار خوشمزه آنها را نیز امتحان کردم.
ساعت کاری این انجمن روزهای یک شنبه، دوشنبه، پنج شنبه و جمعه ساعت 18- 12 است. این هم آدرس و شماره تماس مؤسسه:
تهران، بالاتر از میدان پونک، انتهای اشرفی اصفهانی، بلوار سیمون بولیوار، خیابان البرز، پلاک 22
09194694257- 09121164728- 02144804556
www.iranrawvegan.com - info@iranrawvegan.com
قبل از تهیه غذاهای طبیعی بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:
1- حبوباتی چون عدس، ماش، لوبیا و نخود را در مخلوط کن هرگز خُرد
نکنید زیرا خُرد کردن زیاد این مواد غذایی باعث از بین رفتن آنزیم و خاصیت
غذایی آنها می شود.
2- پیاز را به دلیل این که تلخ می شود، هیچ گاه چرخ نکنید.
3- از سبزیجات معطر مثل نعناع، مرزه، ترخون و غیره در غذا کم استفاده شود، چون غذا را تلخ می کند.
4- سیب زمینی را تنها در موقع مصرف خُرد یا رنده کنید و با غذا میل نمایید، در غیر این صورت تغییر رنگ می دهد.
5- برای استفاده بیشتر از زعفران، بایستی قبلاً مقدار لازم آن را در آب گرم یا ولرم ریخته و برای رنگ گیری بیشتر مدتی صبر کنید.
6- زردچوبه بیش از حد لازم سبب تلخی خوراک می شود.
7- از آب لیموترش مانده استفاده نکنید، چون اسیدی می شود و طعم بدی به غذا می دهد.
8- عسل را در یخچال نگهداری نکنید.
9- از آب لیموترش تازه جهت ضد عفونی کردن آب استفاده نمایید.
10- سبزیجات را برای ضد عفونی حدود 15 دقیقه در آب و نمک قرار دهید.
11- در غذاها از آرد بیش از حد استفاده نکنید، چون غذا مزه آرد خام به خود می گیرد.
12- در درست کردن نوشیدنی ها از آب میوه تازه استفاده کنید تا نوشیدنی شما خوشمزه تر شود.
13- بهتر است میوه ها و سبزیجات تازه کمتر خُرد شوند، خصوصاً در تهیه سالادها.
14- پوست خشک شده لیموترش یا نارنج یا پرتقال را می توانید به صورت خلال یا پودر در غذاها و نوشیدنی ها و مرباجات استفاده کنید.
15- برای جلوگیری از تیره شدن رنگ آب سیب و آب به، از مقدار کمی آب لیموترش تازه استفاده کنید.
16- بدانید که استفاده بیش از حد عطریات باعث تلخی غذا می شود.
17- برای جلوگیری از تغییر رنگ قارچ در سالادها، بعد از خُرد کردن، آن را در کمی آب لیمو ترش تازه نگهدارید.
18- به جای موسیر در ماست گیاهی از برگ سبز پیازچه هم می توانید استفاده کنید.
19- سبزیجات معطر (نعناع، ترخون، ریحان، مرزه و ...) را در مخلوط کن نریزید، چون تلخ و آب دار می شوند.
20- برای رنگ کردن پودر نارگیل، از آب چغندر، آب گوجه فرنگی، آب
سبزیجات، آب هویج، آب پرتقال، آب زعفران و غیره می توان استفاده کرد. برای
این منظور پودر را در یک بشقاب ریخته، مقداری آب میوه را (بسته به رنگ
دلخواه) روی آن بریزید و با قاشق مخلوط کنید تا خشک شود.
21- قسمت سفیدی پوست پرتقال یا لیموترش را خوب بگیرید، چون سبب تلخی غذاها و مرباجات و کیک می شود.
22- به جای عسل از شیره خرما هم می توانید در تهیه نوشیدنی ها استفاده کنید.
23- در بریدن شیرینی ها می توانید از قالب مخصوص استفاده کنید.
24- شلتوک یا سبوس برنج یا گندم را در آسیاب آرد کنید و سپس در غذا استفاده کنید.
25- بهتر است از نمک دریا استفاده شود.
مواد لازم:
- خرما (یک کیلوگرم)
- ارده (150 گرم)
- مغز گردو (70 گرم)
- کنجد (70 گرم)
- آرد سبوس دار (80 گرم)
- آب (نیم پیمانه)
- پودر نارگیل (به مقدار لازم)
- کشمش (به میزان دلخواه)
طرز تهیه:
هسته خرماها را گرفته و چرخ کنید، سپس ارده را به آن اضافه کرده و با کمی آرد آن را ورز دهید، 10 ساعت آن را کنار گذاشته، سپس روی تخته با وردنه آن را با ضخامت نیم سانت پهن کرده تا به شکل مستطیل در آید. در مخلوط کن یا غذاساز آب را ریخته، مابقی آرد را کم کم به آن اضافه کرده، بعد کنجد را به آن بیفزایید تا خمیر نسبتاً سفتی به دست آید. سپس آن را روی خمیر بمالید و مغز گردو و کشمش ها را به صورت قطعات نگینی خُرد کرده روی آن چیده، خمیر خرمایی را از یک طرف لوله کرده و مدام پودر نارگیل روی آن بپاشید تا به تخته نچسبد و آن را به شکل رولت در آورید و روی سینی چیده در یخچال بگذارید. بعد از 24 ساعت رولت را از یخچال در آورده به قطعات یک یا دو سانتیمتری ببرید.
جوانه گندم را چرخ، سبزی دلمه را خُرد و پیاز را رنده کرده سپس با زرشک، پودر مغز گردو، کشمش، روغن زیتون و ادویه ها به خوبی مخلوط نموده بعد برگه زردآلو (که 24 ساعت خیس خورده) را پوره کرده و به مواد فوق اضافه نمایید. در صورت شل شدن مایع، کمی به آن جوانه گندم چرخ شده یا آرد گندم اضافه کنید و داخل برگ کاهو بپیچید.
منبع: وبلاگ میوه خواری