بذر کتان حاوی مواد مغذی گیاهی است که برای بدن ضروری هستند.
سرپرست واحد آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه ایران گفت: روغن کتان غنی ترین منبع امگا ۳
طبیعی است و متخصصان بر این باورند که مقدار بالای اسیدهای چرب غیر اشباع
موجود در روغن بذر کتان به طور قابل توجهی از ابتلا به بیماری قلبی و عروقی
پیشگیری می کند.
مینا کاویانی گفت: بذر کتان منبع غنی فیبر غذایی
است که موجب کاهش کلسترول خون می شود و از نظر پزشکی برای پیشگیری از
بیماری قلبی و عروقی و سرطان مفید تشخیص داده شده است. وی افزود: این ماده
غذایی اخیرا توجه دانشمندان را برای پی بردن به نقش آنها در بهبود سلامت
قلب و عروق به خود جلب کرده است. این کارشناس ارشد تغذیه اظهار کرد: روغن
بذر کتان دارای اسید چرب از نوع امگا ۳ و ۶ است و این نامگذاری به ساختار
شیمیایی این اسید چرب غیر اشباع از لحاظ جایگاه پیوند دو گانه در ساختمان
اسید چرب مربوط می شود.
کاویانی افزود: بذر کتان حاوی مواد مغذی
گیاهی است که برای بدن ضروری هستند و سلول های ما برای عملکرد صحیح خود به
آنها نیاز دارند و باید از طریق مواد غذایی وارد بدن شوند، چرا که بدن ما
قادر نیست اکثر آنها را بسازد. وی با بیان اینکه، روغن بذر کتان خطر بیماری
قلبی و تصلب شرایین یا سخت شدن دیواره رگ ها را کاهش می دهد، اظهار کرد:
مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده است که امگا ۳
موجود در بذر کتان به طور قابل توجهی خطر بیماری های قلبی و عروقی را کاهش
می دهد و کلسترول بد خون و تری گلیسرید را نیز کنترل می کند.
این
کارشناس ارشد تغذیه افزود: همچنین امگا ۳ با ممانعت از تجمع پلاکت های خون
باعث کاهش فشار خون در افراد مبتلا به پرفشاری خون می شود و سطوح فیبرینوژن
یعنی ماده ای که با تغییرات باعث انعقاد خون می شود را کاهش می دهد. وی
خاطرنشان کرد: این ماده غذایی برای سرطان، پرفشاری خون، پسوزیازیس (التهاب
پوست و پوسته ریزی و اگزما)، اختلالات خود ایمنی مثل آرتریت روماتوئید
(التهاب مفاصل) و ام اس مفید است.
کاویانی با بیان اینکه، بذر کتان
به صورت بذر کامل، یا نیم پوک شده یا آرد شده موجود است، افزود: روغن بذر
کتان به شکل مایع آماده مصرف یا روغن سافت ژل به صورت کپسول مکمل غذایی
وجود دارد. وی یادآور شد: نکته مهم این است که روغن بذر کتان به حرارت حساس
بوده و به همین خاطر این روغن را باید به غذایی مثل سالاد اضافه کرد و
هرگز نباید در پخت و پز استفاده کرد و حرارت داد. سرپرست واحد آموزش همگانی
انستیتو تحقیقات تغذیه ایران گفت: برای نگهداری در منزل باید از ظروف شیشه
ای تیره رنگ و دور از نور و حرارت استفاده کرد.
کاویانی افزود:
افراد با تنگی مری، تنگی لوله گوارش، دچار انسداد روده باریک و التهاب روده
ای حاد منع مصرف دارند و زنان شیرده و باردار با احتیاط و با نظر پزشک
باید مصرف کنند. همچنین مصرف بذر کتان به همراه دارو می تواند موجب تاخیر
در جذب آن شود.